Okolie

Aquapark Tatralandia

  Aquapark Tatralandia je najväčším celoročným areálom vodnej zábavy na Slovensku, v Čechách a Poľsku. Nachádza sa v oblasti zvanej Liptov. Táto krajina je bohatá na kultúrne pamiatky a je charakteristická svojráznou ľudovou architektúrou a folklórom. Liptov obklopujú najväčšie hory na Slovensku.

  Srdcom celoročného aquaparku je zdroj termálnej vody prúdiaci z viac ako 2 500 m hĺbky s teplotou 60,7 C. Termálna voda v niektorých bazénoch obsahuje časť vôd z mora, ktoré bolo na území Liptovskéj kotliny už pred 40 miliónmi rokov. Minerálna voda v Tatralandii blahodárne pôsobí na pohybové a dýchacie ústrojenstvo a je vhodná pre duševnú aj fyzickú relaxáciu.

 

Liptov

  Liptovský kraj je nesmierne bohatý na prírodné krásy, nadherné a rozmanité horstvá, klenoty neživej prírody a historické pamiatky rozhodli sme sa spraviť aj kapitolu o turistike. V tejto časti sa budeme v krátkosti venovať niekoľkým oblastiam turistiky a to prevažne pešej turistike, cykloturistike, vodnej turistike a lyžiarskej  turistike. Pod turistiku sme zaradili aj paragliding, horolezectvo, poľovníctvo a rybárstvo. Všetkym kategóriam turistov vrelo odporúčame navštívíť svetoznáme jaskyne, termálne kúpaliska, kultúrne pamiatky a pozývame Vás aj na prehliadku múzejných  expozícií.

 

Liptovský Mikuláš

  V oblasti Liptovského Mikuláša sa nachádza archeologické nálezisko z mladšej doby bronzovej približne 2000 pred n. l. a slovanské kostrové pohrebisko z 11. a 12. st. V časti Ondrašová sa našlo 12 bronzových predmetov považovaných za najväčší nález doby bronzovej v Karpatskej kotline. Dôležité bolo aj slovanské osídlenie. V okolí kostola sv. Mikuláša sa našlo pohrebisko a základy staršej kaplnky spred r. 1200. Prvýkrát sa spomína v roku 1286. Názov mesta je odvodený od duchovného patróna tunajšieho kostola sv. Mikuláša, postaveného na územi sakrálneho pohrebiska. Mestské výsady mesto získalo v 14. a 15. st. a stalo sa trhovým a súdnym strediskom, rovnoprávnym s Liptovskou Marou. V 15. st. sa stáva obchodným strediskom Liptova, po získani výsad od kráľa Žigmunda roku 1424 (právo konať týždenné trhy a jarmočné právo). V 16. storočí nastal rozvoj remeselníctva a začalo zakladanie cechov. Až do 1848 bolo poddanským mestečkom. V rokoch 1677 až 1928 bolo sídlom Liptovskej župy. Pravidelne sa tu schádzali župné zhromaždenia a zasadal súd. Prvým župným domom bola Illéshazyovská kúria. V nej bol r. 1713 súdený legendárny hrdina Juraj Jánošík. V 18. st. nastal rozvoj remesiel a obchodu, na ktorom sa podieľali hlavne židia, ktorí prišli z Moravy začiatkom 18. st. S ich komunitou sú spojené stavby dvoch synagóg a židovská škola, známa svojou dobrou úrovňou. V 19. storočí sa mesto stáva významným strediskom kultúrneho, národného a politického života. Pamätnou udalosťou v histórii bol 1. máj 1918, keď vystúpili mikulášski garbiarski robotníci na nádvori Čierneho orla a postavili sa za vytvorenie spoločného štátu Čechov a Slovákov.

 

Kontakt

Mgr. Peter Krupa

Ondrašovská 772/123A

031 05  Liptovský Mikuláš

Slovensko

 

Telefón

+421911810197

+421905810197

 

E-mail

privatdasa@alconet.sk

 

WWW

www.privatdasa.alconet.sk

 

GPS

49°6'9.432"N

19°35'34.151"E

 

Made with Namu6